Luchtinblaassystemen

Luchtinblaassystemen
Luchtinblaassystemen
Luchtinblaassystemen voor operatiekamers of ruimten met een verhoogde hygiënische eis
De luchtinblaassystemen van Medexs zorgen voor een schone, HEPA-gefilterde luchtkolom in de ruimte. De systemen kunnen worden toegepast in een operatiekamercomplex conform klasse 1 en zijn volgens de nieuwe, te verwachten WIP-richtlijn geschikt voor een klasse 1- en klasse 2-operatiekamer. Het benodigde beschermde gebied, en als afgeleide daarvan de grootte van het inblaassysteem, is afhankelijk van het type ingreep dat eronder plaatsvindt en het aantal benodigde instrumententafels. Medexs adviseert u hierin graag.

Hoe werkt het luchttoevoersysteem?

Het luchttoevoersysteem is voorzien van meerdere HEPA-filters (high-efficiency particulate air),klasse H13 of H14 volgens EN 1822. Deze zorgen voor een schone luchttoevoer naar de ruimte. Onder het luchttoevoersysteem wordt een luchtkwaliteit gecreëerd conform NEN-EN-14644-1; ISO 5.

Het luchttoevoersysteem zorgt voor een zogenaamde ‘unidirectionele flow’: de lucht wordt van boven uit het systeem verdringend, verticaal naar beneden geblazen en vervolgens via de afzuigroosters in de ruimte afgevoerd. Deze ‘downflow’ of LAF (Laminar Air Flow) zorgt er in operatiekamers voor dat er een beschermende luchtkolom in het patiëntengebied en instrumentengebied ontstaat.

De verdringende werking van het systeem zorgt ervoor dat de stofdeeltjes met hierop mogelijke micro-organismen, geproduceerd door het chirurgische team en/of komend uit de periferie, niet richting het wondgebied van de patiënt kunnen stromen. Voor een goede werking van het systeem is het van belang rekening te houden met obstakels die binnen de luchtkolom kunnen worden gebracht en/of zich hierin bevinden. Denk hierbij aan microscopen, C-bogen, chirurgische pendels en OK-lampen. Ook hierover denkt Medexs met u mee.

Wij adviseren u graag

Afhankelijk van de classificatie van de ruimte, uw wensen en de technische eisen aan de ruimte, kunnen we onder andere kiezen voor een standaard 1-temperatuursysteem, een differentiaal-flowsysteem, waarbij de downflow twee verschillende snelheden heeft, en/of een 2-temperaturensysteem, waarbij de downflow twee temperaturen heeft. De UDDF (Unidirectionele Down Flow) zorgt voor een turbulent-arme ofwel verdringende luchtkolom, waarin het gewenste stromingsprofiel blijft behouden en uw luchtkwaliteit in het benodigde beschermende gebied optimaal is en blijft. Wij adviseren u graag over de beste oplossing voor uw situatie.

Wilt u meer weten over welk systeem het beste in uw operatiekamer toegepast kan worden? Neem dan contact met ons op!