Operatiekamers UMCU

Voor Wilhelmina Kinderziekenhuis realiseerde Medexs drie operatiekamers, tegen bestaande OK-complex aan. Het Prinses Maxima Centrum maakt gebruik van deze ruimtes. Deze OK’s voldoen de hoogste eisen op medisch gebied.

Ziekenhuis Utrecht

Achtergrondinformatie

De kamers moeten snel worden gerealiseerd, daarbij is de locatie met zes meter hoogte bijzonder te noemen. Verder moeten de operatiekamers voldoen aan de nieuwste eisen op medisch gebied en ook röntgenapparatuur aankunnen.

Medexs ontwikkelde samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en energiebedrijf Engie in zeven maanden drie tijdelijke operatiekamers. Dat is twee keer zo snel als met regulier modulair bouwen. Op de locatie zelf zijn alleen stalen pilaren neergezet, een frame waarop de operatiekamers komen. De ruimtes zijn geprefabriceerd bij Jan Snel in Montfoort. Na het plaatsen van de units inclusief technische ruimte, is het dak bedekt en zijn de gevelpanelen aangebracht. De OK’s zijn vervolgens ingericht en aangesloten op de bestaande huisvesting. In 2021 en 2022 wordt het huidige OK-complex vernieuwd en uitgebreid. Wanneer dat allemaal gereed is, komt de tijdelijke huisvesting te vervallen.

Voordeel

Medexs heeft de totale coördinatie en realisatie van het project verzorgd. Door in Montfoort alles te bouwen en op locatie de palen in de grond te schroeven in plaats van heien, is de overlast voor patiënten en personeel beperkt gebleven en kon het huidige gebouw tijdens de bouw gewoon openblijven. Dankzij concurrent engineering was het mogelijk om het gehele proces sneller en kwalitatief beter op te leveren. Jan Snel heeft het project conform WIP-richtlijn klasse 1, prestatieniveau 1 opgeleverd. In samenwerking met medische specialisten kan ook in deze branche perfect modulair worden gebouwd.

Duur

7 maanden

Grootte

900 m2

Opdrachtgever

UMC Utrecht

Geclassificeerde medische gebouwen en ruimten van Medexs.