Plafondsysteem

Modulair cleanroom plafondsysteem

Dit modulair beloopbaar plafondsysteem is opgebouwd uit gegalvaniseerde, plaatstalen draagprofielen (bandraster) met ophangelementen. Ophanging aan het plafond via gegalvaniseerde draadstangen met ophangelementen voor een exacte hoogtenivellering (inclusief vergrendeling).

Opbouw van het plafondsysteem

Cleanroom plafonds zijn beschikbaar als beloopbare en niet-beloopbare uitvoering. Evenals de wandsystemen zijn afwerking en luchtdichtheid belangrijke eigenschappen. Een voordeel van een beloopbaar plafond is dat eventueel onderhoud aan filters, verlichting en overige installaties aanzienlijk vergemakkelijkt wordt.

Tevens is een groot voordeel dat het proces in de cleanroom tijdens onderhoud niet onderbroken hoeft te worden. Ons cleanroom systeemplafond is eenvoudig op te bouwen, en indien nodig te demonteren en opnieuw te gebruiken op een andere locatie.

De onderlinge aansluitvoegen zijn duidelijk gedefinieerd (3-5 mm) voor een correcte verbinding en mogelijkheid tot afdichten met sealant. Alle zichtbare oppervlakken zijn standaard voorzien van een poedercoating kleur RAL 9010. Het oppervlak is volledig glad met een lage glansgraad. Andere coatingtechnieken (bijvoorbeeld: een fijne structuur) zijn mogelijk. Het oppervlak is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen herhaalde reiniging met verschillende desinfectie- en reinigingsmiddelen (ook waterstofperoxide).

Voordelen

 • Draagprofielen van de cleanroom plafondsystemen kunnen boven de wanden worden geplaatst – zo kunnen alle plafondcassettes worden gedemonteerd.
 • Plafondcassettes kunnen zonder gereedschap worden gedemonteerd (de voeg moet worden verwijderd).
 • Uitsparingen inclusief frames voor inbouwcomponenten kunnen al in de fabriek worden geprefabriceerd.
 • Gedefinieerde verbinding tussen de plafondcassettes voor een gelijkmatig voegpatroon
 • De elektrische bekabeling kan in het draagprofiel worden ondergebracht. Gaten in cassettes en draagprofielen maken een eenvoudige kabelgeleiding mogelijk.

Medexs plafondsysteem

Het Medexs plafondsysteem is geschikt voor ruimtes waarbij een verhoogde hygiënische eis wordt verwacht. Ons plafondsysteem wordt opgebouwd uit geëxtrudeerde aluminium profielen, die zijn gecoat in RAL 9016. Met spankruizen worden de profielen aan elkaar vast gemaakt. Het geheel vormt een zelfdragend, stofdicht, star plafondraster. Het plafondraster heeft een rastermaat van 600 x 600 mm of  600 x 1200 mm.

Tot de levering van het compleet plafondraster behoort:

 • De horizontale aansluiting tussen wand en plafond, in de vorm van een halfrond aluminium wandprofiel, wit gecoat, rechtstreeks bevestigd tegen de wand.
 • Hoofdliggers en tussenliggers samengebouwd tot een star raster met spankruizen.
 • Complete ophangvoorziening met draadstangen M8, pendelhangers, moeren, etcetera.
 • Plafondclips om de plafondplaten stofdicht aan te drukken tegen de oplegrand van het profiel.
 • Plafond platen voorzien van de benodigde uitsparingen voor de lichtarmaturen, pendels en eventueel andere voorzieningen. Deze zijn van tevoren  gedefinieerd op de uitvoeringstekening.
 • Plafondplaat fabricaat naar keuze. In overleg kunnen een aantal plafondplaten voorzien worden van achterhout om als luik te dienen t.b.v. inspectiewerkzaamheden aan de diverse luchttechnische en elektrische componenten.