Medexs realiseert FYEO’s nieuwste oogzorgkliniek in Arnhem

26 mrt 2024

De vraag naar gespecialiseerde oogbehandelingen in privéklinieken heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Dit wordt duidelijk zichtbaar bij oogkliniek FYEO (For Your Eyes Only), die begin maart 2024 haar tiende kliniek heeft geopend. Deze nieuwe vestiging, met een omvang van 1.900 m², is gevestigd in het vroegere gebouw van Vitens in Arnhem. FYEO, met bestaande locaties in steden zoals Eindhoven, Amsterdam en Utrecht, zet hiermee de volgende stap in haar ambitieuze groeiplan.

Niels de Wildt, COO bij FYEO, vertelt over de missie van FYEO: “Ons doel is om leven zonder bril of contactlenzen mogelijk te maken. Daar hebben we inmiddels twintig jaar ervaring mee en doen wij met 250 gedreven collega’s. Met de opening van de nieuwe kliniek in Arnhen kunnen we nu ook cliënten in de regio Oost-Nederland goed bedienen. Het scheelt onze cliënten uit deze regio reistijd en -kosten en dat maakt de drempel voor een behandeling lager.”

Comfort en kwaliteit dicht bij de cliënt

FYEO is Nederlands grootste privékliniek op het gebied van refractiechirurgie, dat wil zeggen operatieve ingrepen aan de ogen met als doel om mensen van hun bril en/of lenzen af te komen. De opening van de nieuwe kliniek past uitstekend in de landelijke strategie van FYEO om comfort en kwaliteit dichter bij de cliënten te brengen. Daarvoor moest het voormalige pand van Vitens in het industriegebied Meander in Arnhem nog wel flink onder handen worden genomen. Medexs werd gevraagd om de oogkliniek, verdeeld over de begane grond en de 1ste verdieping van het gebouw, te realiseren.

Thomas van Dijk, projectleider, was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze en eerdere FYEO-klinieken. Hij beschrijft de indeling van de kliniek: “Op de begane grond is een modern OK-complex gerealiseerd met twee OK’s en bijbehorende faciliteiten zoals een herstelruimte, wachtruimte, kantoren en CSA-ruimten. De eerste verdieping herbergt diverse spreek-, en onderzoekskamers, kantoren en een vergaderruimte.” 

Thomas was al bekend met de werkwijze van Medexs: “Ik kende Medexs al van eerdere projecten en daar was ik zeer te spreken over de arbeidsethos en mentaliteit van de mensen van Medexs. Medexs heeft voor alle bouwkundige afbouwwerkzaamheden uitgevoerd. Daarnaast hebben zij de validatie van de OK’s, opdekruimte en CSA uitgevoerd.”

Deels hergebruik

Medexs heeft in het gebouw zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een geheel nieuwe indeling gecreëerd. Dit deden ze door nieuwe wanden te plaatsen, bestaande glazen wanden opnieuw te gebruiken en sommige plafonds te behouden. De voormalige ingang is vervangen door een nieuwe entree, uitgerust met hermetische schuifdeuren en een luchtsluis om de warmte binnen te houden. Daarnaast zijn er nieuwe toiletten en kleedruimtes aangelegd. Opvallend op de begane grond is de installatie van een afvalstortkoker, waardoor afval vanuit de OK’s direct naar een container in de kelder geleid wordt. Hiervoor moest de bestaande vloerverwarming worden omgelegd.

Medexs is in dit project ook verantwoordelijk geweest voor de aanpassingen, uitbreidingen en deel van de nieuwe elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie. 

Alle ruimten in het gebouw zijn voorzien van de nieuwste apparatuur en een speciaal luchttoevoersysteem is voorzien in de 2 OK’s, opdekruimte en CSA. Dit systeem, bekend als Halton VSN/B, zorgt voor gezuiverde lucht via HEPA-filters en verdeelt de luchtstroom efficiënt over het werkgebied en de periferie met oog voor de operationele flexibiliteit en optimale werkomgeving.

Gestart zonder tekeningen

Binnen vijf maanden was de gehele verbouwing gereed en heeft FYEO zijn intrek kunnen nemen in de nieuwe kliniek. “De verbouwing liep op rolletjes en wij zijn super tevreden met het eindresultaat”, aldus Thomas. “De sfeer, samenwerking en flexibiliteit van de uitvoerders op de bouw was uitstekend. En de uitvoerende mensen van de diverse disciplines waren zeer kundig. Een compliment aan iedereen die er heeft rondgelopen. Zeker gezien het feit dat we eigenlijk zonder ontwerp en uitwerking van de tekeningen zijn gestart met de werkzaamheden.”

De toekomstplannen van FYEO blijven ambitieus. “We gaan nu zeker niet gelijk weer aan grote verbouwing beginnen”, zegt Niels de Wildt. “Maar we willen graag ieder jaar een locatie opleveren. En omdat we dat vaak doen, is het fijn om samen te werken met steeds dezelfde partijen. Dat zorgt voor een gestroomlijnd proces. Zodra dit gaat spelen, dan komen we zeker weer in de lucht bij Medexs.”

Een duurzaam thuis voor iedere doelgroep. Een van onze adviseurs spreken?

Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze toekomstige nieuwsbrief via de contactpagina