Visus opent splinternieuwe oogkliniek in Rotterdam

11 mrt 2025

Waar ooglaseren vijftien tot twintig jaar geleden nog meer uitzondering dan regel was, is het inmiddels een zeer gangbare behandelmethode. Toch ziet Tunahan Kuzu, Directielid van Visus Oogkliniek, de nummer één kliniek voor ooglaseren, nog veel kansen. “We werken met de derde generatie ooglaserapparatuur en de technologie ontwikkelt zich razendsnel.”

Om in te spelen op deze innovaties en de groeiende vraag naar oogbehandelingen, opende de hoofdvestiging van Visus Oogkliniek in januari 2025 een nieuwe locatie aan de Lichtenauerlaan in Rotterdam. Dit zes verdiepingen tellende gebouw onderging een ingrijpende renovatie onder leiding van architect Fehmi Bilge en Medexs. Het casco kantoorpand werd volledig omgebouwd naar een hoogwaardige, moderne kliniek met een groot wauw-effect. 

“Wanneer patiënten hier voor het eerst binnenkomen, kijken ze eerst overweldigd om zich heen. Allereerst is de omvang indrukwekkend. We zijn gegroeid van 750 m² naar 5.000 m²,” vertelt Kuzu. “Maar het is vooral de beleving die het wauw-effect compleet maakt.”

Optimale routing voor patiënten en medewerkers

De extra ruimte die door het nieuwe pand is verkregen, zorgt voor een gestroomlijnde patiëntreis. Op de eerste verdieping melden patiënten zich voor het vooronderzoek, of ze kunnen terecht bij één van de intakecentra elders in het land. De open wachtruimte, vier meetruimtes en zeven spreekkamers zijn transparant en ogen futuristisch, maar blijven tegelijkertijd warm en uitnodigend. “Je waant je in 2040,” zegt Kuzu.

De behandelingen vinden plaats op de tweede verdieping. Twee operatiekamers zijn ingericht voor laserbehandelingen en twee voor ICL- (voorzetlens) en RLE-behandelingen (lensvervanging). Drie voorbereidingsruimtes helpen patiënten zich voor te bereiden met oogdruppels en instructies. “Voorspelbaarheid geeft rust, want een behandeling blijft toch spannend”, vertelt Kuzu. Na de ingreep herstellen patiënten in één van de twee postoperatieve ruimtes aan de andere zijde van de verdieping. Alles bij elkaar duurt het behandeltraject ongeveer 2 tot 3 uur, terwijl de werkelijke ingreep in de OK, afhankelijk van de behandelmethode, slechts enkele minuten in beslag neemt.

Kuzu vertelt verder: “We hebben samen met de architect en Medexs zorgvuldig nagedacht over deze flow voor patiënten, medewerkers en de logistiek. Ons doel is een onvergetelijke ervaring te bieden, vanaf het eerste contact tot de nazorg. Aangezien wij een particuliere kliniek zijn, zien wij het als onze plicht naar onze patiënten om ons te onderscheiden van een ziekenhuis en andere klinieken. Daarom zijn wij gepassioneerd en gemotiveerd om de beste resultaten te behalen en streven altijd naar perfectie.”

Ruimte voor innovatie in de operatiekamers

Visus Oogkliniek reserveerde veel ruimte voor de vier operatiekamers. Terwijl OK-ruimtes in klinieken gemiddeld 20 m² beslaan, zijn die van Visus Oogkliniek maar liefst 30 m² groot. “Onze OK’s zijn toekomstbestendig, zodat uitbreiding met nieuwe medische apparatuur geen belemmering vormt,” legt Kuzu uit.

De geavanceerde apparatuur die de kliniek gebruikt, zoals de Catalys-laser, de Artevo-microscoop en twee VisuMax 800, stellen strenge eisen aan temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Medexs selecteerde daarom het meest geavanceerde luchtbehandelingssysteem van Halton, wat resulteerde in een OK-classificatie die zelfs hoger ligt dan de FMS-richtlijnen voorschrijven. Dit systeem is energiezuinig en kan eenvoudig schakelen tussen een klasse 1 en klasse 2 operatiekamer luchtkwaliteit.

Een primeur in Nederland is de geïntegreerde UV-verlichting in het Halton luchttoevoer systeem, die ‘s-nachts bacteriën elimineert. Daarnaast beschikt het complete OK-complex over drie drukhiërarchiezones, wat zorgt voor een hoger niveau van steriele controle die eigenlijk niet vereist is voor ingrepen in de oogheelkunde. “We nemen geen enkel risico als het gaat om patiëntveiligheid.” De vier OK’s en de OK-gang zijn afgewerkt met HPL-bekleding wat zorgt voor een optimale goed reinigbare en steriele omgeving. De deuren zijn voorzien van een interlocksysteem en in de wanden naast de OK-schuifdeuren zijn LED-strips verwerkt die met kleur aangeven of de ruimte in gebruik is (belet functie).

Een succesvolle samenwerking

De realisatie van de kliniek was een echte teameffort. De totale verbouwing duurde iets korter dan een jaar. Zowel de medewerkers van Visus Oogkliniek als de specialisten van Medexs hebben hun expertise ingezet om dit project tot een succes te maken. Tunahan Kuzu spreekt zijn waardering uit voor architect Fehmi Bilge, het team van Medexs, maar zeker ook kwaliteitsmanager Mirjam Adams en algemeen manager Yasemin Topcu, die naast alle andere medewerkers nauw betrokken waren bij het proces. “Het is fantastisch om samen te werken met de experts van Medexs. Zij hebben uitgebreide ervaring met het bouwen van klinieken en weten precies hoe we kunnen voldoen aan alle richtlijnen, van alle medische workflows tot technische ruimtes, CSA en vergunningen,” zegt Kuzu.

Ook architect Thomas Pronk speelde eveneens een sleutelrol. Hij regelde de vergunning, maakte de werktekeningen en werkte tevens aan de look & feel van de kliniek.

Het eindresultaat overtreft alle verwachtingen. Onlangs bezocht een delegatie van Medexs de kliniek en ook zij waren onder de indruk. “Ze leveren altijd prachtig werk, maar zelfs zij hadden een echt ‘wauw-effect’ bij het zien van het eindresultaat,” besluit Kuzu trots.

Een duurzaam thuis voor iedere doelgroep. Een van onze adviseurs spreken?

Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze toekomstige nieuwsbrief via de contactpagina